Vlastná udiareň je splnený sen

0
30

Po daždivých a chladných týždňoch konečne nastalo slnečné, takmer letné počasie. Viac času tak trávime vonku, najmä ak máme rodinný dom alebo chalupu. Okrem práce však chceme tiež odpočívať, užívať si stretnutia s priateľmi aj dobré jedlo. S udiarňou pripravíme mnoho skvelých jedál a využijeme ju nielen v lete.

Záhrada je často využívaná ako priestor, kde trávime čas. Niektorí sa starajú o záhony a pestujú rastliny, iní sú domáci majstri, ale všetci si užívame okamihy, keď je práca hotová a môžeme sa stretnúť s rodinou alebo priateľmi pri jedle. Akonáhle to počasie dovolí, vyberieme gril a po zimnej pauze sa tešíme na prípravu mäsa a zeleniny. Ale ani vôňa grilovaných jedál nedokáže konkurovať vôni čerstvo údených klobás, mäsa a syrov. Mnoho majiteľov záhrad sníva o tom, že si zaobstarajú vlastnú udiareň a budú mať možnosť si pripravovať sami všetko, na čo majú chuť. Na prvý pohľad sa môže zdať jednoduchá a finančne výhodná stavba svojpomocne, ale často prináša starosti a prácu. Jednoduchšie a úspornejšie  je spoliehať sa na osvedčené riešenia a zaobstarať si domácu udiareň už zostavenú a pripravenú na použitie.

To, čo do udiarne následne pripravíme na údenie, už je len na nás a našej chuti. Najobľúbenejšie sú samozrejme rôzne klobásy a kusy mäsa, údiť ale môžeme aj ryby alebo syr. Dobré je nebáť sa experimentovania a skúšať rôzne typy korenia aj samotných surovín a kombinovať ich medzi sebou. Nezabudnuteľnú dymovú vôňu pridajú údeným pokrmom drevené údené lupienky, ktoré sa namočia vo vode pred použitím. Príprava čerstvých klobás alebo údeného mäsa, ktoré môžeme ihneď po vytiahnutí z udiarne konzumovať teplé, je samozrejme veľkým lákadlom. Údenie ale môžeme využiť aj na dlhodobejšiu konzerváciu potravín.

Výhodou udiarne je tiež možnosť pripraviť si chutný pokrm aj v nie príliš priaznivom počasí a v zime. Na rozdiel od grilu totiž pri nej nemusíme stále stáť, ale stačí iba v pravidelných intervaloch prikladať. Najväčším lákadlom je samozrejme možnosť ochutnať všetko ešte predtým, než bude pokrm úplne hotový a prinesený na stôl.

Předchozí článekAko zostať v teple: Patagonia a legendárne fleecové mikiny
Další článekInvestovanie v rozvíjajúcich sa trhoch. Potenciálne príležitosti a výzvy v nových ekonomikách